17.08.2023

Europoslankyně odpovídá

Na dotaz novinářů europoslankyně Konečná odpovídá:

Podívejme se na váš vzkaz premiéru Fialovi. „Fialo, stačilo!“ vzkazujete a zmiňujete drahé energie, nízké mzdy a splašený státní dluh. Nabízíte ale také řešení těchto tří problémů. Jaké?

Samozřejmě, že řešení nabízíme. A každý se s nimi může seznámit. Lidem už dochází trpělivost s představovanými restriktivními vládními opatřeními.  Na vládní škrty doplácejí nejen sociálně slabí, ale citelně se dotknou i střední vrstvy. Náklady na bydlení rostou jak těm, kdo si vzali hypotéky, tak těm, kdo jsou v nájemních bytech. Ceny energii máme zastropovány na snad nejvyšší úrovni v rámci EU. Jenom nikdo neřekne našim zaměstnancům, kde na to mají ze svých mezd vzít. Vláda je hrdá na to, že meziročně roste počet lidí, kteří si žádají o sociální podporu.

KSČM samozřejmě má řešení těchto nespravedlností. Prosazujeme progresivní zdanění. Nadnárodní korporace a extrémně bohatí platí nízké daně, proto chybí peníze státnímu rozpočtu a roste zadlužení státu. Do budoucna bude pro náš průmysl i pro obyvatele klíčové udržet si energetickou soběstačnost. Ta je nyní ohrožena lavírováním s odchodem od těžby uhlí. A to v době, kdy není důvěryhodně zajištěna adekvátní náhrada. A nabízíme řešení i pro potravinovou soběstačnost, aby naši občané nebyli nuceni jezdit nakupovat levnější a kvalitnější potraviny do sousedních států.


rubrika: Co řekli, napsali nebo na sociálních sítích sdíleli ČEŠTÍ POLITICI a političtí komentátoři